Guide: Køb et godt videokamera til hjemmebrug
I dag er der rigtigt gode muligheder for at købe et godt kamera til en fin pris, hvis du har lyst til at kaste dig ud i livestreaming derhjemme. Du kan med andre ord få en god videokvalitet ud af et kamera i en fornuftig prisklasse, som sagtens kan bruges til livestreaming som privatperson. Derfor vil vi i denne lille guide – der tager udgangspunkt i vores profesionelle ekspertise i livestreaming – klæde dig på til at komme godt i gang derhjemme.
Har du derimod brug for de optimale livestreamingmuligheder og en kvalitet, der får dit projekt eller din virksomhed til at fremstå på den bedst mulige måde, kan du nyde godt af vores ydelser inden for komplet produktion af livestreaming og data management eller profilvideo inklusiv idegenerering, redigering og postproduktion.
Hvad er det bedste kamera til video til hjemmebrug?
Når vi taler om det bedste videokamera til privat brug, er det ikke sikkert, at det er det allerfineste og dyreste kamera, der er det bedste. Som sagt er der ganske udmærkede muligheder i de billigere løsninger. Noget af det, vi kigger på i det næste afsnit, er blandt andet disse afgørende faktorer:
- Opløsning
- Framerate (FPS)
- Optagetid
Vælg et godt videokamera med specifikationer, der passer til formålet
Noget af det, du bør kigge på først, er opløsningen af det digitale videomateriale. Opløsningen vil typisk være angivet som 1080p/Full HD, 4K eller 8K. 8K, som er den højeste opløsning, vil oftest ikke være nødvendig. Og laver du eksempelvis video til YouTube, vil 1080p – som også er standarden på platformen – være ganske fint!
På samme måde kan det være en god ide at være opmærksom på frameraten. Frameraten er værdien for, hvor mange billeder (frames) din video består af per sekund. I vores del af verden er standarden 25 frames i sekundet, selv om mange kameraer kan optage med meget højere framerate. Det kan være en klar fordel, hvis du skal optage video med meget bevægelse i. Men til livestreaming, hvor man for eksempel primært skal se dit ansigt, er det ikke nødvendigt med så høje framerates.
En sidste ting, du bør lægge mærke til, er, om der er nogle begrænsninger for, hvor lang tid du kan optage ad gangen. Optager du video i høj opløsning, vil de fleste kameraer blive enormt varme. Det gælder særligt spejlreflekskameraer eller kameraer, der også er beregnet til at tage stillbilleder med. Det er selvfølgelig ikke det store problem, hvis du påtænker at klippe kortere klip sammen, inden du eventuelt skal publicere din video.

Husk lyden!
En video er sjældent meget værd uden lyd. Og lyden er faktisk temmelig vigtig i forhold til opfattelsen af videoens kvalitet. De fleste seere accepterer gerne en lidt dårlig videokvalitet i højere grad end dårlig lyd – og det kan være en vigtig tanke at have med sig i baghovedet, når man er på udkig efter sit allerførste videokamera eller videosetup. For de fleste har større fotografisk erfaring, eksempelvis bare gennem brugen af deres mobilkamera, end de har med lydsiden. Og derfor er det en faktor, der ofte bliver glemt lidt i sammenhængen.
Det bedste du kan gøre – efter vores overbevisning – er at vælge et godt videokamera med en mikrofonindgang. Indbyggede kameramikrofoner er ofte ikke af god nok kvalitet til at lave god video med, og de vil også opfange alle mulige lyde, som man måske ikke har lyst til at få med på sin video. Derfor er det essentielt med en ekstern mikrofon, der kan placeres tæt på den lydkilde, man gerne vil optage.
Overvej disse features i dit næste videokamera
En af de teknologier, som har været en af de mest banebrydende inden for videokameraer på forbrugerniveau i nyere tid, er kontinuerlig autofokus. Her er det muligt at få kameraer, der selv forsøger at fokusere på motivet, uden at du behøver at gøre noget, når du optager video. Overvej derfor at vælge et videokamera, der er godt til at fokusere på mennesker – det kan være med til at spare dig for meget arbejde og besvær i dit arbejde med video og eventuelt streaming, hvor du selv er ansvarlig for hele optageprocessen.
Billedstabilisering til håndholdt kamera
Hvis du skal arbejde med håndholdt kamera, er det også meget anbefalelsesværdigt, at du vælger et videokamera med integreret billedstabilisering. Det giver en klart højere fornemmelse af kvalitet, når dit billede ikke ryster, til trods for at du ikke bruger et stativ. Hvis ikke dit kamera har billedstabilisering, kan du også overveje at anskaffe dig en såkaldt gimbal, der vil give produktionsværdien af din brug af håndholdt kamera et kæmpestort boost i den rigtige retning.
Uanset hvilket kamera du vælger, kan alene det at have muligheden for at skyde video og redigere sine egne optagelser være et nyt og spændende kreativt eventyr. Der vil altid være nyt at lære; i håndteringen af dit videokamera, i hvordan du eventuelt selv skal agere foran det, i redigeringsfasen og i hvad for noget udstyr, du kan få mest ud af at tilføje eller opgradere til en bedre løsning.
Det er sådan set bare med at komme i gang med at gøre dig dine egne erfaringer. For det er learning by doing, du får mest ud af – og desuden er der masser af materiale fra folk, der gerne deler deres erfaringer med meget specifikke ting eller problemstillinger med brug af videokamera frit tilgængeligt på nettet. Køber du en af de seneste modeller af videokameraer fra de velkendte brands og eventuelt en ekstern mikrofon og noget lækkert lys, vil det med al sandsynlighed ikke være udstyret, du går ned på.
